TELEFONÜRÜN

Premium Özelliklere Sahip Orta-Üst Seviye Telefon: Galaxy A8

Samsung’un orta-üst segmentinde çıkardığı yeni akıllı telefonu, güçlü kamera özellikleri ve büyük ekranı ile dikkat çekiyor. CES 2018’de ilk defa tüketicilerin beğenisine sunulan Galaxy A8, 5.6 inç, Full HD, Super Amoled ekrana sahip.

ERDAL KAPLANSEREN

Bu telefonu elime alır almaz premium bir cihaz tutuğum hissini edindim. Orta-üst segmentte bu özellikler ve tasarımı, bu fiyata bulabileceğiniz çok fazla seçenek bulamazsınız. Samsung Galaxy A8’in 4GB bellek, 32 GB dahili depolama alanı, 3.000 mili amperlik bataryası 16 megapiksel arka ve önde yer alan çift kamerası ile S serisinin bazı özelliklerini üzerinde barındırıyor. Teknik olarak S8 ve Note 8 serisinin bir altında yer alıyor. Şimdi telefonun tüm özelliklerini detaylı bir şekilde inceleyelim.

Tasarım

Galaxy A8, biraz önce de belirttiğimiz gibi Galaxy S8’in bazı özelliklerini üzerinde barındırıyor. A8 de, S8 gibi çerçevesiz ve sonsuz ekran özelliğine sahip. 149,2 x 70,6 x 8,4 mm ölçülere sahip telefonun çerçevesi mümkün olabildiğince ince tutulmuş. Kıvrımlı arka kenarları sayesinde avuçta rahatça tutulabiliyor ve insanı rahatsız etmiyor. Ön ve arka kısımlarındaki cam ve metal çerçeve Galaxy A8’e üst seviye bir görünüm sağlıyor.

Telefonun sağ kısmına baktığımızda açma kapama düğmesi bulunuyor. Ses düğmeleri ise telefonun sol tarafında. Telefonu elinizde tutarken bu düğmelere rahatlıkla erişip kullanabiliyorsunuz. Parmak izi okuyucu Galaxy A8 modelinde de telefonun arka kısmında yer alıyor. Samsung, A8’de parmak izi okuyucusunu kameranın alt kısmına taşımış ve bu kullanım açısından biraz daha iyi olmuş. Ama hala parmak izi sensörü yerine kameraya dokunabiliyorsunuz.

Eğer daha önce parmak izi okuyucusu ön tarafta olan bir telefon kullandıysanız da alışması biraz zaman alıyor. Alışamazsanız, telefonu açmak için parmak izi sensörü yerine yüz tanıma, desen veya pin yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

Samsung’un, Galaxy A8’den kaldırmadığı kulaklık girişi telefonun alt kısımda USB-C bağlantı noktasının hemen yanında konumlanıyor. A8’de karşılaştığımız ilginç şey ise hoparlörlerin telefonun sağ tarafında açma kapama düğmesinin hemen üst kısmında yer alması. Telefonu kullanırken hoparlörün konumu herhangi bir sıkıntı yaratmadı, yine de alt kısımda olabilirdi.

Ekran ve kamera özellikleri

Galaxy A8, 5,6 inç, Full HD, Super Amoled ekrana sahip. Ekran oranı 18:9 ve çözünürlüğü ise 1080 x 2220. Her ne kadar S8 gibi kıvrımlı ekrana sahip olmasa da A8, Samsung’un Sınırsız Ekran teknolojisini kullanıyor. Ekranın piksel yoğunluğu ise 441 ppi. Oldukça renkli ve canlı bir ekrana sahip telefonda keyifli bir şekilde oyun oynayabilir, film izleyebilirsiniz.

A8’in en can alıcı noktası ise oldukça kaliteli ön ve arka kameralara sahip olması. Telefonun arka kısmında 16 megapiksel f 1.7 değerine sahip tek bir kamera bulunuyor. Ön tarafında ise biri 8 megapiksel diğeri 16 megapiksel olmak üzere iki kamera var. Orta – üst segmentinde yer alan bir telefon için arka kamera hem aydınlıkta hem de düşük ışıkta oldukça iyi sonuçlar veriyor.

Kameranın otomatik modu oldukça iyi çalışıyor, yaptığımız testlerde herhangi bir ayara gerek kalmadan mükemmele yakın sonuçlar verdi. Telefonun ön kameraları ise tek kelimeyle harika sonuçlar veriyor. S8’de de bulunan ve Samsung’un Canlı Odak adını verdiği özellik sayesinde çok derinlikli ve canlı fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Özellikle arka planın bulanık olması anlamına gelen Bokeh efektini bu iki kamera mükemmel bir şekilde yerine getiriyor.

Ancak yaptığımız denemelerde bu efektin en iyi aydınlık ortamlarda çalıştığını gördük, ışık biraz azaldığı zaman arka planın ayrıştırılmasında telefonun kamerası zor anlar yaşıyor. Video kaydı tarafında ise A8, 1080p/30fps kayıt yapabiliyor, yani 4K kayıt özelliği yok. Diğer bir seçenek ise 2220 x 1080 video kaydı, ancak bu oranlarda çekilmiş bir videoyu ancak A8’de doğal bir şekilde seyretmek mümkün. Diğer cihazlarda seyredilmek istendiğinde kenarlarda boşluk olacaktır.

İşletim sistemi ve diğer teknik özellikler

Galaxy A8, Android’in 7.1.1 Nougat sürümüyle birlikte geliyor, son sürüm olan Android 8 Oreo için satın alan kullanıcıların bir süre daha beklemesi gerekiyor. Android Oreo ile birlikte gelmesi çok daha iyi olabilirdi. Telefonun arayüzü diğer amiral gemisi modellerinde olduğu gibi Samsung Experience 8.5. Yani kullanım açısından diğer üst seviye modellere oldukça benziyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca yazılımda kilitlenme ya da yavaşlık gibi herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

Telefonun işlemcisi Exynos 7885. Her biri 4 çekirdeğe sahip olan Cortex A73 ve Cortex A53 çipten oluşan işlemci 1,6 GHz ve 2.2 GHz hızında çalışıyor. Grafik işlemcisi ise Mali G71. Telefon 4GB belleğe sahip. Ürünün 32 ve 64 GB olmak üzere iki farklı versiyonu bulunuyor. Depolama alanını SD kart kullanarak 256 GB’a kadar artırmak mümkün. Telefonun 3.000 mAh’lik bataryası ise günlük kullanım için oldukça ideal. Ortalama bir kullanımla akşama kadar kolaylıkla yetiyor. Ancak yoğun bir kullanımda telefonun bataryası 5,5 – 6 saat içinde tükeniyor. Galaxy A8’de kablosuz şarj özelliği ne yazık ki bulunmuyor. Telefon, 802.11 AC Wi-Fi ve Bluetooth 5.0 desteğine sahip. 4G bağlantısında ise LTE kategori 11 sınıfında yer alıyor. Yani 600 Mbps indirme, 75 Mbps yükleme değerleri var.

Sonuç

Samsung Galaxy A8, fiyatına göre oldukça iyi teknik özelliklere ve şık görünüme sahip bir telefon. Bütçesi premium telefonlara yetmeyenler için, birçok premium özelliği uygun fiyata sunuyor. Özellikle kamera açısından baktığımızda çok iyi çok iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Artıları

  • Yüksek fiyat / performans oranı
  • Kaliteli ekran
  • Premium tasarım özellikleri
  • Kaliteli ön ve arka kameralar
  • IP68
  • Hızlı şarj özelliği

Eksileri

  • 4K video kayıt özelliğinin olmaması
  • Android Nougat 7.1.1 ile gelmesi
Başa dön tuşu