DİĞER

Ne olacak şu Android telefonların hâli ahvali?

Apple’ın çok değil 10 yıl önce (çokmuş lan!) şekillendirmeye başladığı akıllı telefon pazarında taşlar yerine oturmaya başladıkça bir çelişki su yüzüne çıkmaya başladı. Pazarda terazinin ağır kısmını oluşturan Android telefonların durumu. Tektip olup çıktılar başımıza. Sahi, ne olacak bu Android telefonların hâli?

Erdal Kaplanseren
[email protected]

Cep telefonlarının kullanılmaya başladığı ilk yollarda bu mesleğe giriş yaptım. Bu sayede, bu cihazların tüm teknolojik ve sosyal evrimine tanıklık etmiş oldu. Pazarın ilk sıralarında fırtınalar estirirken zaman için esamesi okunmaz hale gelen şirketler oldu. Çok büyük paralar kazandılar, yüz milyonlar satan basit ama efsanevi modeller geliştirdiler. Her biri pazarlama harikası olan o basit telefonlara bakıyorum, bir de günümüzün uzay teknolojisini aratmayan akıllı telefonlarını gözümün önüne getiriyorum. Neyse, bu konuya girersem çıkamam, çok dertliyim.
Geçen gün bir araştırma (Deloitte hazırlamış) okudum. 2015’te akıllı telefonlarını yenileyenlerin sayısı 1 milyarı aşacakmış. Bakın yeni telefon alacak insan değil, mevcut telefonunu annesine-babasına kakalayıp hayalindeki telefonu alacak insanlar bunlar. Hayâli dediğim de, 6 aylık hayâl bu. İyice yaşlı insanlar gibi konuşmuş olacağım fakat günümüzde insanların hayâl vadesi o kadar kısaldı ki. Çabucak eskiyor, tükeniyor, sıradanlaşıyor, alelade hale geliyor birkaç ay önce sahip olmak için deli oldukları şeyler. Sadece nesnelerle kalsa iyi. Neyse, bu konuda da çok dertliyim dostlar.
Android telefonlar2

Ne diyorduk? Evet, ne olacak bu Android telefonların hali? Sizce de birbirlerinin tekrarı, azıcık tasarım yemiş, biraz oradan biraz buradan oynanmış hale gelmediler mi? Temelde işletim sisteminde birleşiyorlar ve Google’ın kurduğu nefis ekosistemi sayesinde çok fazla kımıldayamıyor, uzaklaşamıyorlar tasarım konusunda da. Zira ekran üzerindeki temel tuş dizilimi standarda oturdu. iPhone’lar haricinde bu kalıbı kıran sadece Windows Phone işletim sistemine sahip telefonlar oldu ve Nokia/Microsoft haricinde bu işletim sistemini giyinen marka da kalmadı. Yazılımda yapılan farklılaştırmanın da birbirinden farkı yok. Kamerayı daha iyi kullanmayı sağlayan, donanım üreticisi şirketlerin geliştirdiği özel uygulamalar da muazzam farklı değil. “Bizden başkası yapamıyor” dedikleri bir uygulama/çözüm yok. Varsa var deyin!
Geriye ne kalıyor? Donanım tarafında farklılaşma. Tasarımda bazı değişiklikler deniyorlar. Fakat kullanıcı alışkanlıkları da belli bir yere oturuyor, çok uzağına gitmek cesaret ister. Ha buna cesaret eden yok mu? Var elbet. Mesela Samsung 4 sene önce Galaxy Note serisiyle büyük ekranlı telefon (phablet diyorlar ama bu ada ısınamadım hiç) riskini aldı. Başlarda “o ne öyle ya tuğla gibi, cebe bile sığmıyor” dendi ama bakıyorum da “bunun 5’i ne zaman çıkacak” diyenler de ilk onlar oldu. Sonra ne oldu? Patır patır tüm markalar çıkardı tablete göz kırpan büyük ekranlı telefon modellerini. Apple dâhil! Orası da bitti mi? Bitti. Şimdi ne olacak?
Fiyatı 1800 TL’nin üzerinde olan üst seviye akıllı telefonların tasarımları birbirine öyle benziyor ki, ilk bakışta ayırt etmek çok zor. Pazardan pay kapmak için çırpınan Çinliler (Lenovo ve Huawei) de aynı kulvara girdi. HTC ve LG’nin güzel tasarım denemeleri oluyor. Samsung da donanım olarak kendi tarzında gidiyordu fakat o da S serisinin son modelinde (S6 edge’i ayrı bir yere koyarsak) cilalı telefon akımına takıldı kaldı. Yanlış anlaşılmasın, beğenmiyor değilim, bence harika telefonlar. Fakat hepsi harika, hepsi güzel.
Dış kasa haricinde, içerideki bileşenler de birbirine çok yakın. Pazardaki çipset ve işlemci üreticilerinin markalarla kardeş kardeş çalışması da cabası. Kamera tarafında ufak telef farklılıklar oluyor. Fakat bu böyle gitmez beyler! Tüketici bu sene sıkılmaya başlar artık. Kavisli ekran gibi yeni heyecanlar gerekiyor. Veya pil süresi konusunda devrimci bir şeyler gerekiyor.
Bu konu bitmez, ben anlatırım siz okursunuz ama bitmez. Bir kenarda dursun bu notlar, 6 ay sonra tekrar bakalım neler değişmiş; veya değişmiş mi diye…

Başa dön tuşu