DOSYA

2050 YILINDA iPhone NASIL OLACAK?

Çıktıktan hemen sonra fenomen haline dönüşen, akıllı telefon pazarının seyrini değiştiren ve kendine hayran milyonlarca kullanıyı oluşturan iPhone, iki yılda bir köklü değişikliklerle karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji efsanesi, yıllar sonra nasıl bir hale gelebilir. Apple’ın patent ve araştırmalarından yola çıkarak, iPhone’un 2050’de nasıl bir hal alabileceğini tahmin etmeye çalıştık.

Günümüzde akıllı telefonların gelişiminde en büyük yönlendirici etki, ekranlarda. Yani ekran teknolojisinin gelişimi, sadece kıllı telefonların değil, tablet ve televizyonların gelişimini de doğrudan etkiliyor. Ekranların boyutu kaçınılmaz olarak cihazların boyutunu da belirliyor. Esnek, katlanabilir ekranlar bu noktada devreye giriyor. Geleceğin iPhone’unda ekranın katlanıp yuvarlanarak, şimdiki modelde ana ekran düğmesinin olduğu alan kadar ufaldığını görebiliriz. Böylece telefon inanılmaz ufalacak. Kullanmak istediğinizdeyse tekrar açmanız yeterli olacak.

“Nano kristalin selüloz” adı verilen şeffaf, hafifliği göz önüne alındığında inanılmaz güçlü, esnek ve iletken bir malzeme var. Bu malzeme sadece gün boyu defalarca katlanıp açılmaya dayanmakla kalmıyor, yüzeyinde OLED piksellere güç verebilecek kadar güç sağlayabiliyor. OLED pikseller, arkadan aydınlatma gerektirmedikleri için kâğıt inceliğine ekranlarda kullanılabiliyorlar. Üstelik nano kristalin selüloz kâğıt lapasından elde edildiğinden çok ucuza da üretilebilecek.

Şeffaf-ekranlarEkran şeffaflaşacak

Gelecekte bilgiyi okuyarak almak tarihe karışabilir. Artırılmış gerçeklik (augmented reality) inanılmaz faydalı uygulamalar sunacak. Şu an App Store’da, telefonu göz hizasında tuttuğunuzda sizi restoranlara yönlendiren harita uygulamaları gibi birkaç AR uygulaması bulunuyor ama teknoloji bundan daha fazlasını vadediyor. Şeffaf ekranının arkasında bulunan her şeyle ilgili bilgi verebilen bir telefon hayal edin. Örneğin telefonu bir cihaza tuttuğunuzda teknik özellikleri ve satın alma tercihlerini sıraladığını, bir insana tuttuğunuzda sosyal ağ güncellemeleri yaptığını düşünün. Şu an sahip olduğumuzdan çok daha akıcı ve etkileşimli olan bu teknolojiyle uygulamaların analiz edeceği şeye kamerayla odaklanmaya gerek kalmayacak. Telefonu tanımlanmasını istediğiniz nesneye tutacaksınız ve ekran onunla ilgili bilgilerle dolacak.

Geleceğin-teknolojisiGözle tam kontrol

Yakın gelecekte kontakt lens boyutunda cihazlardan söz edebileceğiz. Enerji ihtiyacı iyice düşürüleceği için grafen teknolojisi sayesinde gözlerinizin ısısıyla çalışabilir. Çok ufak kameralarla kayıt yapıp gördüklerini mikroskobik boyutlardaki karbon nano tüp antenlerle kablosuz olarak iPhone’a gönderebilir. Üstlerindeki OLED pikseller sayesinde artırımlı gerçeklik aracılığıyla yakındaki ve uzaktaki nesnelere odaklanmanızı engellemeden ilgili bilgileri önünüze serebilir.

iPhone’un kendisi de gözlerinizi yaratıcı bir şekilde kullanabilir: Baktığınız yeri tespit edip seçenekleri ayarlayabilir hatta sadece bakışlarla kontrol edilebilir. Örneğin sadece klavyedeki harflere bakarak yazı yazabilirsiniz.

YAZININ DEVAMI

Başa dön tuşu